Om hemnätverket

Här följer lite information om hemnätverk i allmänhet och trådlösa nätverk i synnerhet.

Jag hade tänkt beskriva med ganska enkla ord hur man kan sätta upp ett nätverk så att det fungerar bra hemma, samt om de vanligaste felen man gör (eller som jag gjort i alla fall).

1. Router. Använd alltid en router som ansluts till mediakonvertern med en nätverkssladd till porten ”WAN”. Det här vet ni förståss redan, men tål att upprepas. Även om ni bara har en dator, låt alltid en router ta ”första smällen”. Det här är av flera anledningar, säkerhetsmässigt och trafikmässigt. En router fungerar som så att den får ip-adressen som ni ska för ert hus/lägenhet från RIksnets grejer sänt till sig och då tar den adressen och sparar den i sin inställning. Sen så delar den ut ”under-adresser” till resten av era prylar i hemmet (mobiler, plattor, datorer, tv-burkar, spelkonsoller och annat). Det är det här som är ”routing”, den delar ut adresser och trafik till olika enheter samtidigt (eller egentligen inte samtidigt men vi struntar i det just nu 😉 ). Ju bättre (läs: dyrare) router desto fler enheter och snabbare trafik kan den hantera i ert nätverk.

2. Det trådade nätverket. Här är det inte så mycket att säga egentligen, plugga in nätverkskablar av god kvalitet i din router på baksidan och sätt i dator, skrivare, hårddiskar, spelkonsoller, tv-moduler mm. Det är i stort sett bara att köra. Men se till att ”dynamisk adress erhålles” är ifyllt på era enheter. OM det inte är det så kommer det inte att fungera.

3. Det trådlösa nätverket. Här kan man då göra på flera sätt. De allra flesta kopplar in en router som har trådlöst nätverk inbyggt och det är det som jag ska fokusera på här. Den kan ha antenner på sig och den kan ha antennerna inbyggda. Funkar på samma sätt rent tekniskt. Den vill också dela ut ip-adresser ”dynamiskt” alltså så vill den att era enheter ska kunna ta emot en ip-adress. Det finns flera nätverksstandarder på marknaden. Just nu är den snabbaste ”ac” som nästan motsvarar trådat nätverk (när man är nära routern). Men så har vi då alla enheter som ska ansluta till routern och de kan vara av olika standarder, kommer in på det här nedan. Det viktigaste att komma ihåg: ju längre bort du är från en trådlös router, desto sämre hastighet får du (sämre surfupplevelse om man så vill). Det här gäller alla routrar.

– Ha alltid ett lösenord på ditt nätverk. I alla fall på det nätverk som är hjärtat i ditt nätverk. Om du ansluter flera trådlösa nätverk till din router så kan du ha öppet nätverk på det yttersta, man kommer ändå inte in till ditt huvudnätverk.

– Ha helst uppdelat nätverk om du har möjlighet. Det finns idag möjlighet att ha både 2,4 Ghz och 5 Ghz. 5 Ghz-bandet är det lite mindre räckvidd på men har högre hastighet. Det tar bara nyare datorer och enheter. 2,4 Ghz-bandet tar alla enheter.

En bra länk till Kjell&Companys mycket fina information ligger här, den är kanske för de lite mer insatta:

http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/battre-tradlos-tackning