Om hemnätverket

Här följer lite information om hemnätverk i allmänhet och trådlösa nätverk i synnerhet.

1. Router. Använd alltid en router som ansluts till mediakonvertern med en nätverkssladd till porten ”WAN”. Även om ni bara har en dator, låt alltid en router ta ”första smällen”. Det här är av flera anledningar, säkerhetsmässigt och trafikmässigt. En router får ip-adressen för ert hus/lägenhet från Riksnet och sparar den i sina inställningar. Sedan delar den ut ”under-adresser” till resten av era uppkopplade saker i hemmet (mobiler, plattor, datorer, tv, spelkonsoller och annat). Det är det här som är ”routing”, att den delar ut adresser och fördelar trafik till olika enheter. Ju bättre (läs: dyrare) router desto fler enheter och snabbare trafik kan den hantera.

2. Det trådade nätverket. Plugga in nätverkskablar av god kvalitet i din router och koppla sedan in dator, skrivare, hårddiskar, spelkonsoller, tv-moduler etc. Sedan är det oftast bara att köra. Se bara till att ”dynamisk adress erhålles” är ifyllt på era enheter annars kommer det inte att fungera.

3. Det trådlösa nätverket. Här kan man då göra på flera sätt. De allra flesta kopplar in en router med inbygd funktion för trådlöst nätverk inbyggt. Den kan antingen ha externa antenner eller också sitter de inbyggda under skalet. Tekniskt fungerar den på samma sätt som en trådbunden router genom att den delar ut ip-adresser ”dynamiskt” till de uppkopplade enheterna. Så precis som under punkt 2 måste enheterna vara inställda på att kunna ta emot ip-adressen.

Det finns flera nätverksstandarder på marknaden där den snabbaste (just nu) är ”ac” som nästan motsvarar ett trådbundet nätverk (när man är nära routern). Det viktigaste att komma ihåg med trådlösa nätverk är att: ju längre bort du är från en trådlös router, desto sämre hastighet får du (sämre surfupplevelse om man så vill). Det här gäller alla routrar.

– Ha alltid ett lösenord på ditt nätverk. Om du har flera trådlösa nätverk, se i alla fall till att ha lösenord på det nätverk som är ”hjärtat” i ditt hemnätverk.

– Använd helst uppdelat nätverk om du har möjlighet. Det finns idag möjlighet att ha både 2,4 Ghz och 5 Ghz. 5 Ghz-bandet är det lite mindre räckvidd på men har högre hastighet. Det tar bara nyare datorer och enheter. 2,4 Ghz-bandet tar alla enheter.

En bra källa för er som vill läsa mer är Kjell & Compani’s information om trådlösa nätverks om ni hittar här.